【裝修佬話你知】玻璃膠與填縫膠的分別
2018年09月14日15:39

近年興起一陣DIY熱潮,越來越多戶主都願意亦都鐘意自己落手落腳,幫屋企進行小維修工序;其中最普遍?就係使用唔同種類?「膠」修補罅隙喇,而當中最多戶主遇到的問題,就係分唔清玻璃膠與填縫膠的分別,唔知用邊種膠先適合……不如等裝修佬話你知兩者的分別啦!

0
0

玻璃膠

玻璃膠主要用於潮濕地方,例如係浴室?洗手盆、企缸、浴屏同牆身之間?罅隙,就算長期濕水都冇問題,有效阻隔水份流入牆身。而犀利牌防霉中性玻璃膠有獨特配方,乾後唔收縮,加上防霉配方,防止霉菌增生,令玻璃膠更耐用 ! 但要注意一件事,玻璃膠?顏色選擇上唔多,又唔能夠?上面髹上水性油漆,未必能夠滿足所有家居裝修需要呢!

0
0

填縫膠

而填縫膠與玻璃膠用途有?相似,不過條件係使用位置係唔能夠長期濕水的,例如係組櫃、門框、地腳線等等位置都適合用到填縫膠呢。而犀利牌彈性填縫膠更具備特強彈性,專門針對建築物收縮使用,減少裂縫出現,加上填縫膠乾後亦可髹上水性油漆,更加容易配襯家居環境 ~

0
0

裝修佬小總結

各位DIY新手、達人?使用呢種膠之前,記得要考慮位置會唔會長期濕水,將呢件事放到最前就唔會出現用錯膠情況喇!

(文:呀J)

原文連結:

【裝修佬話你知】玻璃膠與填縫膠的分別

相關文章:

裝修佬話你知!預防登革熱 防蚊有妙法!

裝修佬

致力於令香港沒有麻煩/爛尾的裝修。為實現這個使命,全體裝修佬成員不斷努力,推動裝修、建材、家居市場的規範化,改變著數千萬家庭的裝修方式和置家理念,為用戶創造卓越的互聯網裝修體驗。

關注我們Facebook專頁