酒店下午茶:【星級酒店罕有中式High Tea!宮廷點心配中國名茶!多款矜貴食材!】
2020年10月18日19:57

尖沙咀的五星級酒店近日推出全新精緻下午茶,傳統英式下午茶各位就試得多!呢個下午茶以中式點心為主題,再配上專業評茶師推介嘅多款精選名茶,能與點心相配起的茶點可說是錦上添花之物!名茶配上多款精緻鹹甜點心,當中包括魚子醬蝦餃、西班牙黑毛豬叉燒酥、鮑魚燒賣、燕窩蛋撻和宮廷名物驢打滾 。嘆完個High tea,記得去埋酒店各個打卡位影靚相喇!

身價千萬大象雕塑,大象身體的紋路由多條蝌蚪形狀組成,是印度著名藝術家創作,總之大家嚟瑰麗酒店時候記得欣賞下呢個打卡位喇~

魚子醬蝦餃,透白的蝦餃皮配上頂級卡露伽魚子醬,包裹著原著鮮蝦,味道簡單清爽鮮甜。

西班牙黑毛豬叉燒酥,千層酥皮配上半肥瘦的黑毛豬叉燒,口感豐富之餘亦不失傳統叉燒酥獨有的鹹香風味。

鮑魚燒賣,用上經典原隻南非鮑魚,口感煙韌!

蝦多士,金黃色嘅外表外脆內軟,入面仲啖啖鮮蝦肉,一口一個啱啱好~

燕窩蛋撻,女士最愛,燕窩之上仲有些小金箔點綴,燕窩與香滑的蛋漿完美增加蛋撻細膩的口感。

▲宮廷名物驢打滾,紅豆餡甜而不膩,帶點嚼勁讓人停不下口,外表仲非常精緻製作成傳統雲紋裝飾~

楊枝甘露,香濃的芒果帶著清香,為這個港式下午茶畫上完美句號。

▲新鮮的洞庭碧螺春(綠茶)及龍珠香片(茉莉花茶)擺起大堂可供大家影相,或者可以睇住大師親自為你沏茶。

套裝茶具(茶挾、茶杯、茶匙等等),可供大家欣賞專業沏茶的工具!

名茶就有以下四款!小編就推介雲南安吉白茶(左二)、椰子伏特加牡丹 (左一),白茶極為珍貴,採摘整個過程都是深夜時分,一點陽光都不能接觸!所以裡面含有豐富的氨基酸,口味清香、回甘。椰子伏特加牡丹呢個名聽落好似會醉酒咁,其實酒精經過燻製後,酒精已全數揮發,唔洗擔心酒精問題!呢道茶味道非常特別,有陣陣椰子清香,令到整體茶味口感順滑。

Holt’s Café

地址:尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside香港瑰麗酒店2樓

電話:3891 8732

營業時間:星期一至日早上6時半至9時

供應時間:下午2時30分至下午5時30分

文字來源:香港人遊香港

The post 酒店下午茶:【星級酒店罕有中式High Tea!宮廷點心配中國名茶!多款矜貴食材!】 appeared first on 香港人遊香港.

關注我們Facebook專頁