My Name is 許家傑
2020年12月15日14:07

你知道許家傑是誰嗎?

??

「送水輝」呢?

對!就是《愛.回家》那位。知道了吧?

三十七歲的他,十一年前以「香港先生冠軍」的身份入行,到一七年才憑「送水輝」,首嘗事業的甜味,但他卻有另一番演繹。

「做人,同財富一樣,都係要累積?,就算我因為『送水輝』,叫做爆紅,但好多人識我,未必係因為呢個角色,佢?知道有個茄喱啡?度,只不過佢??唔出我個名?。」

說時並不意氣風發,只是一副看透世事的坦然,只因一路走來,許家傑演過至少三十二個沒名字的茄喱啡角色,才有「送水輝」的出現。

「雖然我唔叻,但我好俾心機?,所以學識?好多?,於是可以?『送水輝』身上,運用番出?。我知我離成功仲好遠,但我enjoy做戲,像做演員?最大回報,俾我一路都有得做,就已經係最開心!」

留名只是首步,在充滿未知數的娛樂圈,許家傑仍相信循序漸進,一步一步走,才能長做長有。

撰文☆吳靜 攝影、錄影☆林建安、梁比利 髮型☆James lee@Leonardo3 Hair Corner 設計☆李浩然

Artist變演員

遇上「送水輝」前,先來回帶Mode,?九年許家傑參加「港男」前,從事核數行業已有四、五年,月薪可達三萬元,對當時廿五歲的他來說,已屬高薪厚職系列。

「廿五歲好似一個關口咁,我覺得要為自己做??,做核數好穩定,仲已經foresee到我之後條路會係點行,但係我個人坐唔定,於是就想有?變化。我有諗過去working holiday,流浪?,但一走就起碼兩年,即係要我離開屋企人兩年,我覺得太耐;參加港男,最多咪兩個月,參加完我又可以有個回憶,點知又咁好彩俾我贏?,跟住就順理成章咁入?TVB。」

由刻板的核數員生活,跳進五光十色的娛樂圈,許家傑也有過一段迷惘期。「??贏??一年,係我?蜜月期,話晒係『香港先生冠軍』,到第二、三年,我已經唔係新人,冇?冠軍光環,只係TVB入面一個藝員,又唔夠人?靚仔,做戲又唔夠人?好??TVB人才太多,令我覺得自己只係微塵。」

不是科班出身,演技自然成為其弱點,但大公司勝在機會多,他成為《東張西望》一員,竟令他的自卑感更強烈。「?時入?行已經幾年,好多時我做《東張》,錄番?VO,有工作人員話:『點解你講?咁多懶音??』,更加令我覺得,自己乜都唔識,甚至會懷疑,自己係咪唔?做呢行?

「於是我調整自己,有懶音就去學咬字,做?《東張》年幾,我發現自己都係鍾意拍劇,因為有多?機會去試唔同??,好似?緊拍《拳王》,我就可以去學打拳;拍《飛虎》?陣,又可以去上training,學隊形同走位。」

兜轉之下,許家傑還是走回演員路,「以前填職業,我通常都係寫『Artist』(藝人),近呢幾年,連報稅我都係寫『演員』,因為就算搵唔到錢,我都想以演員作為我?終身職業囉。」

▲三年下來,他已視《愛.回家》的另一半「大小姐」林淑敏為親人。

▲就是因為不服輸,令許家傑更全情投入,以汗水實踐其「長做長有」的目標。

量入為出

說到數字這些敏感話題,自認對數字敏感的許家傑,面對未知數,也付出過代價。「我試過有兩個月冇工開,零收入,所以入行頭半年,好多時我都係靠積蓄生活。呢行?收入好唔穩定,呢個月搵得多,下個月同再下個月,可能係一?收入都冇,我試過因為做??job未收到錢,冇cash flow而要問銀行借loan,所以我一早已經慣?量入為出。

「?入?行四、五年?時候,有次同朋友食飯,當中有個女仔朋友,問我做咩職業,我話我?TVB做演員,佢話冇見過我,仲問我一個月幾錢人工,我答佢萬零蚊,佢好驚訝咁問我點生活。?一刻我真係諗?一陣,就答佢:『冇乜問題?,我?人工夠我生活開支,而且我做緊自己鍾意?工作。』呢個答案,我亦係講俾自己聽,令我更加肯定點解要做呢行。錢冇?,可以再搵,但係人生經驗,並唔係用錢去衡量?。」

演過不少沒名字的角色,一六年還要在《巨輪II》飾演「醉客」,到入行的第八年,他終於遇上其「人生角色」——「送水輝」,但許家傑稱,這個「人生角色」原本只有一集壽命。「?『送水輝』之前,我做親?都係反派角色,得佢一個角色係正派,本來只係出一集,係追呂慧儀?單元,反應唔錯。跟住?工作人員?『尋寶圖』(角色表)入面,發現原來冇三十零歲?男角色,於是我一做,就做?三年。」

▲小時候的他,曾因口齒不清而上言語治療班,「每次上堂,就?住本故事書?度讀讀讀,上?兩、三個暑假先唔使再上。」

▲為了令廿五歲的自己留下畢生難忘的回憶,許家傑就參加《香港先生選舉》,成為冠軍,不只留下回憶,更從此改變其人生軌跡。

▲不只林淑敏,許家傑跟《愛.回家》一眾演員也拍出真感情,上周羅樂林七十二歲生日,便跟全體慶祝。

▲廿歲學拉丁舞,他曾一度一心想成為香港代表,惟因入行而改變,但入行初期,收入不穩,他便教拉丁舞幫補收入。

最愛??

成為《愛.回家》一員,跟劇中拍檔建立了如親人般的真感情,許家傑還滿足了真.家族成員的心願。「做《愛.回家》最開心,係俾??睇到我,佢八十尾??,平時好早上?休息,但係套劇?食飯時間播,佢都可以睇到,等佢知道自己個孫係做電視劇?。」

說到祖母,許家傑不自覺地說到兩眼通紅,「我係??湊大?,但係老人家年紀大,呢幾年又有心臟病、心肌梗塞??我好慶幸仲同佢一齊住,可以日日見到佢。做呢行工作時間唔規律,但返到屋企,都會有湯水飲。

「入行頭?幾年,因為收入太唔穩定,我冇乜點俾家用,但係屋企人都好支持我,??家收入好?,我每個月都有俾家用?!」

家住新界村屋的他,表示曾經為「自立門戶」計數。「我核數出身,?考慮搬出??時候,梗係即刻市儈精上身啦!我計過條數,搬出??話,每個月一家起碼使多一萬蚊;唔搬,只係開工?時候,?我架二手車返工,一個月最多使五千蚊。??家俾晒必要開支,我仲可以儲錢添。」

▲由??一手湊大的他,稱??已八十多歲,他慶幸仍跟家人同住,可以日日相見。

▲許家傑稱,比自己年長兩歲的胞兄,是模範人生的人辦,相比之下,身為孻仔的他就相當百厭。

見字飲水

許家傑沒有宗教信仰,但他稱:「有句說話,係我由細到大都袋?袋度?—『只要唔放棄,就一定會成功』,就係我?格言。可能我係打籃球出身,做得運動多,就算??家我離成功仲係好遠,我都同自己講,要俾心機去做。」

看似老土的格言,往往於關鍵時刻最受用,許家傑如是,「見字飲水」如是。

話時話,你今日飲?未呀?

▲▼身高一米八的他,年輕時曾以當職業籃球員為理想,但一次受傷令他改變初衷,現在當演員,職業壽命更為長久,但他仍有跟志同道合的波友,組隊打波。

關注我們Facebook專頁