麥家瑜喊爆念唐奕聰:約唔切踩單車
2021年03月07日03:00
■無綫錄影特備節目悼念唐奕聰,一眾樂壇好友分享與他的相處點滴。

【星島日報報道】(星島日報報道)太極樂隊成員唐奕聰(Gary)日前被發現在家中昏迷不醒,疑因心臟病發猝逝,享年57歲。無線特備節目《勁歌金曲 懷念唐奕聰》前晚進行錄影,太極成員雷有輝(Patrick)、鄧建明(Joey Tang)、劉賢德(HiFi德)、盛旦華及朱翰博(Ricky)穿上素服出席。布志綸、Ronny@Mr.、麥家瑜、李忠希及樂隊ONE PROMISE等亦現身分享與Gary合作的點滴。

Ricky坦言Gary過去數年身體的確有點弱,盛旦華說:「2018年Gary曾經試過唞唔到氣入咗醫院,當時話佢個心臟弱一啲。而最後一次見面是在林建明博士的追思會,當時完全看不出他有異樣。」HiFi德亦提到新年前有跟Gary聯絡,同樣沒有異樣。Joey Tang表示:「Gary係一個好堅強嘅鬥士,2018年後,佢好想鍛煉番自己個身體。」Patrick接着說:「佢個人走咗,但佢嘅笑聲、樂觀嘅態度、正能量、咁有衝勁和動力嘅靈魂會留住喺我哋每一個人嘅心里面,希望大家繼續同佢嘅靈魂有聯繫。」

作為Gary表弟的李忠希指事出突然,實在難以相信。麥家瑜透露從小已經認識Gary,由加拿大回港發展都是因Gary鼓勵,關係相當密切,視對方為家人及恩師,並哭着說:「好突然,好難接受,佢都好注重健康,我哋仲約左一齊踩單車,但約唔切。」

談到身後事,Joey Tang透露由Gary的家人安排,如紀念冊或找其他音樂人拍攝短片就由他們協助,現在已有人幫手統籌。問到Gary太太心情如何?Patrick說:「我今日都有搵過Gary太太,同佢講今日我哋會上節目,問佢有啲乜野想同大家講,但佢話所有野都留待Gary嘅安息禮再同大家講。」

關注我們Facebook專頁